Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

SM-betegekA Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) vezetői is felkeresték a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetségének (MSMBSZ) rehabilitációs táborát, amelyet Berekfürdőn rendeztek június 12. és 17. között. A Mosoly Hete elnevezésű rendezvénysorozaton csaknem száz SM-beteg és segítője vett részt. A megnyitón beszédet mondott Agárdi Tamás, a MISZK elnöke, a szakmai program keretében pedig Luczay-Pénzes Attila igazságügyi nyomszakértő, a MISZK elnökhelyettese tartott előadást a helyszíni nyomkutatás rejtelmeiről.

Magyarországon mintegy tizenkétezren szenvednek sclerosis multiplexben (SM), amelynek tüneteit az immunrendszer kóros aktiválódása miatti myelinhüvely-károsodás okozza. Kialakulásában a környezeti összetevők mellett örökletes és vírusos tényezők is szerepet játszanak.

BBocskay Evaocskay Éva, az MSMBSZ elnöke szerint a rehabilitációs tábor egyik célja a társadalom és a média figyelmének felkeltése az SM-betegség és az SM-betegek iránt. – Szeretnénk megismertetni az ép emberekkel az SM-betegségben szenvedő, kisebb-nagyobb mértékű fogyatékossággal élő emberek mindennapjait, nehézségeit – tájékoztatott a szövetség elnöke, aki a tábor megnyitóján a megjelentek körében külön is köszöntötte Agárdi Tamást, a MISZK elnökét és Borka Zoltán főtitkárt. Az MSMBSZ elnöke bejelentette, hogy a kamara együttműködik a szövetséggel: támogatja a szervezetet a jogszabályok előkészítésében és értelmezésében, illetve esetenként jogi segítségnyújtást ad pályázatok elkészítéséhez.

A MISZK elnöke előadásában hangsúlyozta, hogy az igazságügyi szakértés segítő szakma. – Azért vagyunk, ha az embereknek elromlott az életviszonyuk, akár egy szerződés vagy egy válóper kapcsán, akkor a sorsuk intézéséhez segédkezet adjunk – fordult a hallgatósághoz. A szakértőknek megszokott dolog, hogy átadják embertársaiknak, akik egy másik élethelyzetben vannak, a pályafutásuk során megszerzett tudást, élettapasztalatot. Agárdi Tamás szerint relatív, hogy mit nevezünk fogyatékosságnak, hátrányos helyzetnek. – Ha a világon minden ember háromszemű lenne, akkor én a két szememmel fogyatékos lennék – említette példaként. Vagyis nem mindegy, hogy mihez mérjük magunkat. Ha a realitásokhoz, akkor boldogok és elégedettek lehetünk, ha pedig valamiféle illúzióhoz, akkor garantáltan rossz lesz a közérzetünk. Erről szól a coping (megküzdési) mechanizmus is. Ahol nem az számít, milyen okos vagy szép valaki, hanem az, hogy a pszichés kapacitásából mennyit és milyen hatásfokon tud mozgósítani az előtte álló célok érdekében. A mechanizmust az autó és a sofőr kapcsolatához hasonlította: egy rozoga gépkocsit egy jó vezető biztonsággal tudja irányítani, míg egy autócsodát a rossz pilóta azonnal tönkre tud tenni. Az elnök végezetül egy, a pszichoterápia során is alkalmazott fohászt idézett: Adj Uram türelmet, hogy elviseljem azt, amin nem tudok változtatni; adj Uram erőt, hogy változtassak azon, amin lehet, és adj Uram bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.

A hatnapos rehabilitációs táborban lehetőség nyílt arra, hogy a betegek és ápolóik az egészségügyi ellátás, a terápia során szerzett tapasztalatokat megismerjék, megvitassák és a jó gyakorlatokat terjesszék, adaptálják. Ennek jegyében rendeztek gyógytorna-bemutatókat, csoportos és egyéni gyógytorna-foglalkozásokat, rekreációs tevékenységeket, csoportos meditációkat, valamint csoportos és egyéni nordic walking foglalkozásokat.

A technikai napon a manuális készségek fejlesztése került terítékre. Izgalmas interaktív előadást tartott Luczay-Pénzes Attila igazságügyi nyomszakértő a helyszíni nyomkutatás rejtelmeiről. A résztvevők megismerkedhettek a bűnügyi helyszíni szemle végrehajtásával, a nyomok felkutatásával és rögzítésével. A közönség tevőlegesen is részt vehetett egy képzeletbeli helyszíni szemlén, megismerkedhetett a ujj-nyomatolás és a tenyér-nyomatolás menetével, lábbeli nyomot mintázhattak meg, sőt még „rabosító” fotót is készíthettek. A ny. r. alezredes megmutatta azokat az eszközöket is, amelyeket a helyszíni nyomkutatás alkalmával a bűnügyi technikusok használnak, így többek közt a tematikus táskákban elhelyezett speciális eszközöket is.